Zijn darmspoelingen noodzakelijk als ik een normale stoelgang heb?

Antwoord

Veel mensen met een regelmatige stoelgang, 1-2 keer per dag, nemen automatisch aan dat hun darmen in een gezonde conditie zijn. Men verwacht dan ook niet direct baat te zullen hebben bij het reinigen van de darm.

Niets is echter minder waar. Ervaring op het gebied van darmreiniging heeft me veel geleerd. Zelfs bij mensen met een ogenschijnlijk gezonde stoelgang kan men een verstoorde darmfunctie aantreffen. Die ontstaat door een verharde aangekoekte laag over de gehele lengte van de dikke darm. Deze laag blijkt te bestaan uit de oude onverteerde en opgehoopte resten van de ontlasting. Deze kan zo dik zijn dat er slechts een klein tunneltje vrij blijft voor het doorlaten van de zachtere stoelgang. Hierdoor wordt het opnemen van belangrijke voedingsstoffen bemoeilijkt.

Ook kunnen de afvalstoffen vanuit de bloedbaan niet goed naar de darmen afgevoerd worden. Het één en ander hoopt zich op en gisting kan het gevolg zijn. Klachten die hiermee gepaard gaan kunnen variëren van obstipatie tot diarree met de daarbij behorende onaangename reuk. Deze conditie is omkeerbaar door de verharde laag op de darmwand te verwijderen. Zodoende kan uw darm weer gewoon zijn werk doen.