Spoelt een colonhydrotherapie de goede bacteriën ook weg ? Raakt de darmflora verstoord tijdens de darmspoelingen?

Antwoord

Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet gemakkelijk loslaten. Bij colonhydrotherapie (darmspoeling) wordt gezuiverd water gebruikt, hierdoor blijft de darmflora in het evenwicht zoals die was voor de behandeling.
Vaak is de darmflora echter verstoord, daarom is het aangeraden om tijdens of vlak na de colonhydrotherapie een product te gebruiken die de natuurlijke darmflora in evenwicht brengt. 

De nuttige bacteriën kunnen leven in een zuur milieu, terwijl de schadelijke gedijen in een alkalisch milieu. De meeste mensen hebben, als gevolg van jaren onjuiste voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte eliminatie, een alkalische dikke darm. Eén van de voordelen van colonhydrotherapie is dat het de omgeving verandert van alkalisch naar zuur.

De darmflora kan verstoord raken door :

  • Een infectie of ziekte. Bij ziekte of infectie wordt nogal vlug antibiotica voorgeschreven. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën kunnen doden. Ze werken vaak snel en goed, maar ze hebben ook nadelen. Ze doden niet alleen de ziekmakende bacteriën maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Dit kan de darmflora verstoren waardoor klachten kunnen ontstaan zoals buikpijn en diarree.
  • Sommige behandelingen zoals bestraling of een operatie.
  • Lichamelijke en psychische stress.
  • Langdurig gebruik van een ongezonde en/of vezelarme voeding.

U kunt uw darmflora gezond houden door :

  • Gezond en vezelrijk te eten
  • Voldoende te drinken.

Ook is het belangrijk dat u uw verstand op peil houdt door gezond te leven en voldoende te slapen. Daarnaast is het verstandig om te letten op een goede hygiëne. Was uw handen na toiletbezoek en voor de bereiding van voedsel, op die manier kunt u infecties met schadelijke bacteriën zoveel mogelijk voorkomen.