Medische pedicure
Medische pedicure is niet alleen nagels knippen en eelt verwijderen.
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat uw voeten voor u betekenen? Ze lopen een hele dag met u rond, het zijn echte kilometervreters. Dan zult u ook begrijpen dat uw voeten veel te (ver)dragen hebben. Het is dan ook belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Vaak worden de voeten in de dagelijkse zorg van ons uiterlijk overgeslagen. Pas als de nagels ingegroeid zijn, de likdoorn flink steekt of eelt begint te scheuren, dan krijgen de voeten de volle aandacht. Vaak is het dan al te laat, dan wilt u zo spoedig mogelijk naar de medische pedicure.
Naast het verzorgen van pijnlijke voeten is het ook mogelijk om de voeten eens lekker te laten verwennen door middel van een voetreflexzonemassage, dit om de voeten in goede conditie te houden. Aanbevolen is dan om de 5 à 6 weken een bezoek te brengen aan de medische pedicure.
Wat kan u verwachten ?
Een behandeling begint met het desinfecteren van uw voeten. Dan bekijken we de huid en de nagels van uw voeten. De eigenlijke behandeling bestaat ondermeer uit :
▪ Het weghalen van eelt en likdoorns.
▪ Het op de juiste manier knippen en verzorgen van de nagels en nagelriemen.
▪ De nagels en hielen worden met behulp van een frees glad gemaakt.
▪ We ronden af met een ontspannende voetmassage
Hierna volgen een aantal mogelijke voetproblemen :
Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite wordt eelt gevormd als reactie van de huid. Als een soort verdedigingsmechanisme ontstaat een natuurlijke huidlaag-verdikking. Door wrijving worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld, dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer met een versnelde celopbouw als gevolg. Hier spreekt men van fysiologisch eelt. Eelt is enkel storend indien dit pathologische eelt is.Door verdikking van de eeltlaag wordt de papillaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen de nodige voedingsstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen niet in dezelfde mate afschilferen. Deze eeltlaag kan met de lederhuid samengroeien, dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Het is deze eeltlaag die we verwijderen totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt. De fysiologische eeltlaag zullen we gedeeltelijk aanwezig laten, deze is noodzakelijk als bescherming.
- Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking van de voethuid, maar ook door uitermate verdroging van de huid.De verweekte huid tussen de tenen is vaak het gevolg van overmatige zweetproductie. Hierbij moet aan de transpiratie gewerkt worden. Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten, zo ontstaan kloven aan de hielen.
We zullen harde eeltranden met mesje en frees verwijderen. Er zijn meerdere producten op de markt die kloven kunnen verzorgen en voorkomen.
Zweetremmende poeders en crèmes kunnen een oplossing bieden bij overmatig zweten van de voeten. Het dragen van lederen schoeisel is in dit geval zeker aan te raden. Indien de kloof open is moet onmiddellijk wondverzorging gebeuren. De deur staat open voor infecties. Indien de kloof niet open is zal een behandeling met vettige zalf verzorging brengen. - Men spreekt over een kalknagel bij een opeenstapeling van meerdere hoornlagen. Soms gaat deze verhoornde nagelplaat ook nog afwijken van de groeirichting in de vorm van een klauw. Deze kan in het zachte weefsel van de teen groeien indien dit niet deskundig aangepakt wordt. Het is van groot belang deze verdikking in toom te houden door met de frees af te vlakken, dit om gevolgen van druk te voorkomen. Een mogelijk gevolg kan loslating van de nagel zijn. Onder de losgelaten nagel zetten zich makkelijk schimmels en andere microben vast, met alle gevolgen vandien.
- De nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen, dit noemt men een pseudo-ingegroeide nagel. We spreken pas van een echte ingegroeide nagel als de nagelplaat in de huid dringt waardoor een verwonding van het omliggende zachte weefsel plaasvindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt acute ontsteking. De nagelwal zal eveneens ontsteken. Deze ingroei komt meestal voor aan de grote tenen. Hierbij zullen we een kleine spie uitknippen die zeker geen enkele onregelmatigheid meer bevat. Indien een splinter aanwezig is wordt die zo mee verwijderd. De nagelrand wordt mooi glad gemaakt. De sulcus wordt gereinigd en gedesinfecteerd, in de sulcus zal een tamponade aangebracht worden zodat de nagel niet opnieuw kan ingroeien.
- Een likdoorn is een meestal pijnlijke eeltverdikking aan de voet welke in een puntvorm door gans de opperhuid groeit. De punt drukt uiteindelijk tegen de zenuwuiteinden die zich in de lederhuid bevinden en dit veroorzaakt soms onuitstaanbare pijn. Tussen de tenen spreekt men van een eksteroog. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen sterk bemoeilijkt wordt. De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormlg met een klein diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van de botten in de voeten. Bij een eksteroog is de eeltkern zacht en witachtig. Op de plaatsen waar de eeltlaag niet te dik is, kan je zelf na een heet bad met een zachte puimsteen de verweekte eeltlaag wegschuren. Haal niet te veel eelt weg, want eelt is een beschermlaag. Er bestaan ook speciale likdoornpleisters die de eeltlaag helpen verweken, dit op basis van salicylzuur. Vervolgens kan de likdoorn worden weggeschaafd met een mesje. Antidrukringen voorkomen pijnlijke druk op eksterogen.
Draag ruime, comfortabele schoenen en wissel regelmatig van schoenen om wrijfpunten te verleggen.
Praktisch
Prijs : 25 euro