Veelgestelde vragen
Nee, colonhydrotherapie is absoluut pijnloos en ongevaarlijk.
De meeste mensen hebben op voorhand een afkeer voor een colonhydrotherapie (darmspoeling). Ze beschouwen hun “uitgang” als “eenrichtingsverkeer” en vinden het een onnatuurlijk proces. Ongemak is de eerste (natuurlijke) reactie. Uiteraard is het inbrengen van de canule voelbaar, maar dit duurt slechts enkele seconden. Voor het inbrengen van de canule wordt xylocaïne, dit is een licht verdovende (2%) gel, aangebracht.
Tijdens de behandeling zelf kan zich kramp voordoen in de onderbuik en maagstreek. Lichte misselijkheid kan zich ook voordoen. Over het algemeen zijn de ervaringen met colonhydrotherapie achteraf wat luchtiger. Eenmaal klaar hebben de meeste mensen een heerlijk, opgelucht gevoel. Ze voelen zich slank en schoon en verklaren dat het “allemaal zo erg niet was”, “veel beter verliep dan verwacht”, “deugd doet”. Er zijn geen aanhoudende effecten en na het uur staat U op uw voeten en voelt U zich geweldig! Men heeft vaak een beetje last van drempelvrees.
Gezien iedereen een verschillende achtergrond heeft en een verschillende gesteldheid qua gezondheid en eventuele klachten, kan hierop geen éénduidig antwoord gegeven worden. Ook is het aantal behandelingen afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen qua gezondheid. Voor een merkbaar resultaat geeft een kuur van 2 à 3 tot maximum 5 spoelingen in 2 tot 3 weken goede resultaten.
Nee, de meeste van ons houden een aanzienlijke hoeveelheid ontlasting vast in de dikke darm. Deze raakt in de loop van de tijd verhard en wordt rubberachtig van structuur. In veel gevallen is deze zo taai dat het een aantal behandelingen vergt om dit te verwijderen. De tweede en volgende darmspoeling zal meer van deze aangekoekte resten verwijderen. Je kunt dit zien als een soort “pellen”.
Bij een klysma wordt een vloeistof ( bv. water, koffie) ingebracht in het laatste deel van de dikke darm (= sigmoïd), waardoor de druk in dat deel van de darm toeneemt. Hierdoor ontstaat een sterke aandrang om te ontlasten. Vaak worden klysma’s toegepast bij mensen met ontlastingsproblemen. Door water in de darm in te brengen wordt de aangekoekte ontlasting losgeweekt en verdund en wordt de endeldarm geprikkeld waardoor de ontlasting het lichaam gemakkelijk kan verlaten.
Bij colonhydrotherapie (darmspoeling) is er een constante in- en uitstroom van warm gefilterd water. Hierbij wordt, in tegenstelling tot een klysma, geen hoge druk op de darmwand bereikt en zodoende levert een hoge darmspoeling geen onnodige stress op voor het lichaam. Ook wordt de dikke darm heel wat verder gespoeld bij de colonhydrotherapie, namelijk tot de overgang met de dunne darm. Bij klysma wordt enkel het laatste stuk dikke darm gespoeld.
Nee, colonhydrotherapie (darmspoeling) is geen medische behandeling. Het is een reiniging van de dikke darm om de eigen gezondheid te herwinnen, respectievelijk te houden.
Als uit het gesprek blijkt dat het beter is om overleg te hebben met uw behandelend arts, dan wordt U eerst doorverwezen naar uw arts om daarmee te bespreken wat verstandig is in uw situatie. Als U al onder behandeling bent van een arts kunt U ook voortijdig contact met uw arts opnemen om te overleggen of de bhandeling in uw situtie aan te raden is.
Wanneer U niet gediagnosticeerd bent voor één van onderstaande lichamelijke klachten of U kent de ziektes niet, dan kunt U ten alle tijde terecht voor een behandeling. Mocht U één van deze klachten hebben, maar de situatie is verouderd of de klacht heeft zich gestabiliseerd, dan kan een behandeling goed zijn.
- een vorm van kanker
- ziekte van Chron
- diverticulosis
- colitis ulcerosa
- fistels
- rectale bloedingen
- longemfyseem
- eerste 3 maanden van de zwangerschap
- tijdens de borstvoedingsperiode
Helaas is in de reguliere geneeskunde nog weinig oog voor de belangrijke rol van een goed functionerend spijsverteringssysteem voor de algehele gezondheid. Maar zo langzamerhand begint wel meer en meer belangstelling te komen voor de natuurgeneeswijzen, ook omdat veel patiênten er naar vragen!