Darmspoeling

Veelgestelde vragen

Nee, colonhydrotherapie is absoluut pijnloos en ongevaarlijk.
De meeste mensen hebben op voorhand een afkeer voor een colonhydrotherapie (darmspoeling). Ze beschouwen hun “uitgang” als “eenrichtingsverkeer” en vinden het een onnatuurlijk proces. Ongemak is de eerste (natuurlijke) reactie. Uiteraard is het inbrengen van de canule voelbaar, maar dit duurt slechts enkele seconden. Voor het inbrengen van de canule wordt xylocaïne, dit is een licht verdovende (2%) gel, aangebracht.
Tijdens de behandeling zelf kan zich kramp voordoen in de onderbuik en maagstreek. Lichte misselijkheid kan zich ook voordoen. Over het algemeen zijn de ervaringen met colonhydrotherapie achteraf wat luchtiger. Eenmaal klaar hebben de meeste mensen een heerlijk, opgelucht gevoel. Ze voelen zich slank en schoon en verklaren dat het “allemaal zo erg niet was”, “veel beter verliep dan verwacht”, “deugd doet”. Er zijn geen aanhoudende effecten en na het uur staat U op uw voeten en voelt U zich geweldig! Men heeft vaak een beetje last van drempelvrees.

Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet gemakkelijk loslaten. Bij colonhydrotherapie (darmspoeling) wordt gezuiverd water gebruikt, hierdoor blijft de darmflora in het evenwicht zoals die was voor de behandeling.
Vaak is de darmflora echter verstoord, daarom is het aangeraden om tijdens of vlak na de colonhydrotherapie een product te gebruiken die de natuurlijke darmflora in evenwicht brengt.

De nuttige bacteriën kunnen leven in een zuur milieu, terwijl de schadelijke gedijen in een alkalisch milieu. De meeste mensen hebben, als gevolg van jaren onjuiste voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte eliminatie, een alkalische dikke darm. Eén van de voordelen van colonhydrotherapie is dat het de omgeving verandert van alkalisch naar zuur.

De darmflora kan verstoord raken door :

  • Een infectie of ziekte. Bij ziekte of infectie wordt nogal vlug antibiotica voorgeschreven. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën kunnen doden. Ze werken vaak snel en goed, maar ze hebben ook nadelen. Ze doden niet alleen de ziekmakende bacteriën maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Dit kan de darmflora verstoren waardoor klachten kunnen ontstaan zoals buikpijn en diarree.
  • Sommige behandelingen zoals bestraling of een operatie.
  • Lichamelijke en psychische stress.
  • Langdurig gebruik van een ongezonde en/of vezelarme voeding.

U kunt uw darmflora gezond houden door :

  • Gezond en vezelrijk te eten
  • Voldoende te drinken.

Ook is het belangrijk dat u uw verstand op peil houdt door gezond te leven en voldoende te slapen. Daarnaast is het verstandig om te letten op een goede hygiëne. Was uw handen na toiletbezoek en voor de bereiding van voedsel, op die manier kunt u infecties met schadelijke bacteriën zoveel mogelijk voorkomen.

Gezien iedereen een verschillende achtergrond heeft en een verschillende gesteldheid qua gezondheid en eventuele klachten, kan hierop geen éénduidig antwoord gegeven worden. Ook is het aantal behandelingen afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen qua gezondheid. Voor een merkbaar resultaat geeft een kuur van 2 à 3 tot maximum 5 spoelingen in 2 tot 3 weken goede resultaten.

Na een behandeling kan je in principe gewoon werken en naar huis rijden met de auto. Door de darmspoeling worden afvalstoffen afgevoerd die tijdelijk kunnen zorgen voor de bekende ontgiftingsverschijnselen zoals vermoeidheid.

Colonhydrotherapie is een vorm van reinigen. Ik raad aan tijdens de behandelingen ruimte en tijd voor jezelf te creëren en de agenda niet vol te plannen!

Veel mensen met een regelmatige stoelgang, 1-2 keer per dag, nemen automatisch aan dat hun darmen in een gezonde conditie zijn. Men verwacht dan ook niet direct baat te zullen hebben bij het reinigen van de darm.

Niets is echter minder waar. Ervaring op het gebied van darmreiniging heeft me veel geleerd. Zelfs bij mensen met een ogenschijnlijk gezonde stoelgang kan men een verstoorde darmfunctie aantreffen. Die ontstaat door een verharde aangekoekte laag over de gehele lengte van de dikke darm. Deze laag blijkt te bestaan uit de oude onverteerde en opgehoopte resten van de ontlasting. Deze kan zo dik zijn dat er slechts een klein tunneltje vrij blijft voor het doorlaten van de zachtere stoelgang. Hierdoor wordt het opnemen van belangrijke voedingsstoffen bemoeilijkt.

Ook kunnen de afvalstoffen vanuit de bloedbaan niet goed naar de darmen afgevoerd worden. Het één en ander hoopt zich op en gisting kan het gevolg zijn. Klachten die hiermee gepaard gaan kunnen variëren van obstipatie tot diarree met de daarbij behorende onaangename reuk. Deze conditie is omkeerbaar door de verharde laag op de darmwand te verwijderen. Zodoende kan uw darm weer gewoon zijn werk doen.

Nee, de meeste van ons houden een aanzienlijke hoeveelheid ontlasting vast in de dikke darm. Deze raakt in de loop van de tijd verhard en wordt rubberachtig van structuur. In veel gevallen is deze zo taai dat het een aantal behandelingen vergt om dit te verwijderen. De tweede en volgende darmspoeling zal meer van deze aangekoekte resten verwijderen. Je kunt dit zien als een soort “pellen”.

Bij een klysma wordt een vloeistof ( bv. water, koffie) ingebracht in het laatste deel van de dikke darm (= sigmoïd), waardoor de druk in dat deel van de darm toeneemt. Hierdoor ontstaat een sterke aandrang om te ontlasten. Vaak worden klysma’s toegepast bij mensen met ontlastingsproblemen. Door water in de darm in te brengen wordt de aangekoekte ontlasting losgeweekt en verdund en wordt de endeldarm geprikkeld waardoor de ontlasting het lichaam gemakkelijk kan verlaten.
Bij colonhydrotherapie (darmspoeling) is er een constante in- en uitstroom van warm gefilterd water. Hierbij wordt, in tegenstelling tot een klysma, geen hoge druk op de darmwand bereikt en zodoende levert een hoge darmspoeling geen onnodige stress op voor het lichaam. Ook wordt de dikke darm heel wat verder gespoeld bij de colonhydrotherapie, namelijk tot de overgang met de dunne darm. Bij klysma wordt enkel het laatste stuk dikke darm gespoeld.

Nee, colonhydrotherapie (darmspoeling) is geen medische behandeling. Het is een reiniging van de dikke darm om de eigen gezondheid te herwinnen, respectievelijk te houden.

Als uit het gesprek blijkt dat het beter is om overleg te hebben met uw behandelend arts, dan wordt U eerst doorverwezen naar uw arts om daarmee te bespreken wat verstandig is in uw situatie. Als U al onder behandeling bent van een arts kunt U ook voortijdig contact met uw arts opnemen om te overleggen of de bhandeling in uw situtie aan te raden is.

Wanneer U niet gediagnosticeerd bent voor één van onderstaande lichamelijke klachten of U kent de ziektes niet, dan kunt U ten alle tijde terecht voor een behandeling. Mocht U één van deze klachten hebben, maar de situatie is verouderd of de klacht heeft zich gestabiliseerd, dan kan een behandeling goed zijn.

  • een vorm van kanker
  • ziekte van Chron
  • diverticulosis
  • colitis ulcerosa
  • fistels
  • rectale bloedingen
  • longemfyseem
  • eerste 3 maanden van de zwangerschap
  • tijdens de borstvoedingsperiode

Helaas is in de reguliere geneeskunde nog weinig oog voor de belangrijke rol van een goed functionerend spijsverteringssysteem voor de algehele gezondheid. Maar zo langzamerhand begint wel meer en meer belangstelling te komen voor de natuurgeneeswijzen, ook omdat veel patiênten er naar vragen!

Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap mogen er geen spoelingen plaatsvinden. Er is dus niet direct een bezwaar om vanaf de vierde tot en met de zesde maand te spoelen.

Doch altijd beter de spoelingen laten uitvoeren vòòr het zwanger zijn!

Als je voor de zwangerschap spoelingen ondergaat, geef je jezelf en je kindje een groot cadeau! Als je na de spoelingen zorgt dat de darmflora op de juiste manier wordt opgebouwd voeg je hier nog een extra dimensie aan toe.

Bovendien is de mogelijkheid om zwanger te worden na een darmspoeling aanzienlijk verhoogd.

Het verwijderen van de oude restanten levert soms al 1 à 2 kilo gewichtsverlies op. Verder zal het verwijderen van gassen uit de buik deze platter maken.

Het lichaam zal zich gaan herstellen van de jarenlange belasting van toxines (gifstoffen). Bewustwording van een gezond voedingspatroon draagt ook bij tot een beter lichaamsgewicht. Dus ook mensen met ondergewicht kunnen hierdoor beter op lichaamsgewicht komen.

Er zijn veel mensen in de wintermaanden ziek. Dit is een normaal gegeven. Juist dan is het goed om toch te komen voor een darmspoeling omdat de bacterie of het virus dat de griep veroorzaakt op deze manier makkelijker het lichaam uitgewerkt kan worden. Dus mocht U uit uw bed kunnen komen, dan is het advies om zeker te reinigen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat U door de ontgifting een grieperig gevoel krijgt, zwak in de benen voelt, ineens verkouden wordt en in enkele gevallen kan U de rechter flank voelen, dat is de detox (reiniging, ontgifting) van de lever.

Mocht U twijfelen over de aard van griep/ verkoudheid/ ziek zijn : neem dan contact op met uw therapeut en bespreek samen om de behandeling door te laten gaan of uit te stellen.

Mocht de menstruatie op gang komen of U zit in de menstruatiecyclus, dan kunt U gewoon komen voor een darmspoeling. Door de menstruatie vindt reeds een stroom naar buiten plaats waardoor het loslaten tijdens de spoeling gemakkelijker verloopt en bijgevolg zijn het vaak hele vruchtbare behandelingen. De menstruatiecyclus is een maandelijkse reininging van de baarmoeder en de darmspoelingen kunnen een welkome behandeling zijn als de menstruatie klachten met zich mee brengt zoals migraine, algehele malaise, buikkrampen, menstruatiepijnen, PMS, acné en stemmingswisselingen.

U kunt zowel gebruik maken van een tampon als een maandverband. Bent U licht aan het menstrueren dan is het beter om de tampon niet in te brengen voor de behandeling. De ervaring leert dat er minimaal tot niets aan vocht vrijkomt tijdens de behandeling.