Darmspoeling

Ayurvedische zuiveringskuur ( “Panchakarma”)

De Panchakarmakuur is goed om onevenwichten in je lichaam te herstellen en je afweersysteem aan te sterken. De duur bedraagt minimum 21 dagen en liefst 30 tot 40 dagen.
Een ietwat exotischer maar zeer effectieve kuur is een ayurvedische panchakarmakuur. “Panchakarma” betekent letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet : vijf (pancha) acties (karma). Het staat voor de vijf primaire acties/procedures die ayurveda (Indische geneeskunde) gebruikt om het lichaam te reinigen van al wat lichaamsvreemd is.

Deze 5 acties zijn :

  1. Vamana : (braken) De maag of het eerste deel van de spijsvertering van giftige stoffen ontdoen.
  2. Virechana : (purgeren/laxeren) Het reinigen van de dunne en de dikke darm.
  3. Basti : (reinigende en voedende klysma’s). Via de endeldarm worden olie of kruidenaftreksels in de dikke darm ingebracht.
  4. Nasya (neusspoeling). Kruidenoliën en ghee (geklaarde boter) worden via de neus ingebracht. Deze behandeling kan voedend of eliminerend zijn en wordt gegeven voor verschillende klachten. Het heeft een zeer positieve werking op de voorhoofd- en bijholten. Deze behandeling heeft een reinigende werking op alle zintuigen.
  5. Rakta – Mokshana : Het bloed lokaal reinigen en zuiveren. Wordt toegepast bij bloeduitstortingen en bloedonzuiverheden.

 

Na een drietal dagen de panchakarmakuur te volgen kan de colonhydrotherapie (darmspoeling) nog efficiënter de zeer oude voedselresten, samen met veel ongewenste zaken (ondermeer parasieten en ziekteverwekkend materiaal), losweken en uit de darm afvoeren.